עו"ד רועי שעיה אצל אורלי וגיא בעניין הפרת זכויות יוצרים

שימוש לא מורשה בזכויות יוצרים – למה זה לא רק עניין של כסף

לאחרונה, קיבלתי פנייה יוצאת דופן מלקוח בשם דוד שושן – או כמו שרבים מכם מכירים אותו: מיקו מהסרט האהוב צ'רלי וחצי. מבלי לדעת, מבלי שהתייעצו איתו ומבלי שקיבל אפילו טלפון – הוא מצא את עצמו מככב בפרסומת של מקדונלד'ס, ללא רשותו.

כמי שמייצג תביעות בתחום זכויות יוצרים, הגנת הפרטיות ולשון הרע – חשוב לי להסביר למה מדובר כאן בהפרה חמורה של זכויות מוסריות, ואיך כל אחד ואחת מכם יכולים למצוא את עצמם באותו מצב – גם בלי להיות כוכב קולנוע.

מה הבעיה החוקית כאן?

מדובר לא רק בשימוש בקטע מסרט – אלא בשימוש בדמות, בקול ובתדמית של שחקן, כדי לקדם מוצר מסחרי. החוק בישראל (לרבות חוק זכויות יוצרים, תשס"ח-2007) מגן על הזכות המוסרית של היוצר או השחקן, גם אם הזכויות על הסרט נרכשו בידי חברה אחרת.

במקרה של מיקו – זה לא רק הסרט, אלא הזהות הציבורית שלו, שהיא חלק מהמורשת התרבותית של ישראל. אי אפשר למחוק את האדם מאחורי הדמות.

גם אם קנו את הזכויות – עדיין צריכים לבקש רשות

יש מי שיטען: "אבל הזכויות נרכשו". גם אם נכון – אין בכך די. שימוש בקול, במראה ובקונטקסט רגשי כל כך מזוהה עם אדם מסוים מחייב פנייה אליו, שיחה, הסכמה – והגינות בסיסית.

מה שמקומם במיוחד הוא העובדה שדוד, היום אדם פרטי המתגורר הרחק מהמרכז, לא קיבל כל התייחסות – כאילו נחשב "שקוף". זה בדיוק מה שאני מייצג בתיקים כאלה: צדק למי שלא יכולים לצעוק הכי חזק.

מה מגיע לשחקן במצב כזה?

החוק קובע שאדם שזכויותיו הופרו זכאי לתבוע בגין:

  • פגיעה בזכות המוסרית (גם ללא נזק כלכלי מוכח)

  • פגיעה בפרטיות

  • עשיית עושר ולא במשפט – כשנעשה שימוש מסחרי ללא תגמול

  • לעיתים אף לשון הרע, אם התוכן משפיל או פוגעני

אנחנו כבר פעלנו בהוצאת מכתבי דרישה – ואם לא נקבל מענה הולם, נפנה לבית המשפט בתביעה שמטרתה לא רק פיצוי, אלא גם שיקום של כבודו האישי והמקצועי של דוד.

ומה איתכם?

אם מצאתם את עצמכם במצב שבו:

  • השתמשו בתמונה שלכם בפרסומת או כתבה בלי רשות

  • עשו שימוש בקולכם, בדמותכם או בסיפור האישי שלכם

  • פרסמו עליכם מידע או תמונות ללא הסכמה

ייתכן שמגיע לכם פיצוי. פנו אליי להתייעצות דיסקרטית ומקצועית.

ff
עו"ד רועי שעיה
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם רועי שעיה >>